4 znanstveno dokazana razloga zašto su odmori dobri za vaše zdravlje

loading...

Koliko puta ste hteli otići na odmor, ali ste pomislili “ne mogu, imam previše posla”? Koliko puta ste se požalili da ste iscrpljeni, a ništa niste poduzeli po tom pitanju? Koliko puta ste bili isfrustrirani zbog sati koje provodite radeći, a ne uzimate odmor?

odmor

Prema nedavnom istraživanju, prosečan radnik uzima samo polovinu svog godišnjeg odmora, stoga ne začuđuje činjenica da oni koji imaju previše posla postaju često razdraženi iscrpljenošću. Čak i među onima koji zaista idu na godišnji odmor, 3 od 5 sudionika u ispitivanju je priznalo da i na odmoru rade dio posla. Četvrtinu ispitanika je barem jedanput nazvao kolega u vezi nekog problema, a 20% ispitanika se moralo vratiti na posao sa godišnjeg odmora radi “iskrsnutog” problema. Iako živimo u vremenu kada nam posao zaista treba i teško nam je dopustiti si imalo opuštanja vreme je da kažete “dosta!” i stavite svoje potrebe i privatan život na prvo mesto. Uzimajući godišnji odmor kako biste se isključili od posla i svega vezano za njega utecat će pozitivno za vaše mentalno i fizičko zdravlje te se možete vratiti na posao produktivniji i učinkovitiji, što je pozitivno i za vas i vašeg poslodavca.

 

Donosimo 4 znanstveno utemeljena i dokazana razloga zašto biste trebali rezervirati svoj godišnji odmor još danas.

 

  1. Smanjenje stresa

 

Istraživanje objavljeno prošle godine od strane American Psychological Association je rezultiralo dokazivanjem da se odmori moraju bazirati na uklanjanjem pojedinca iz aktivnosti i okruženja koje oni povezuju sa stresom i anksioznosti. Isto tako, jedno istraživanje je dokazalo da je gotovo 900 odvetnika otkrilo da uzimanje godišnjeg odmora ublažuje stres od posla, pa čak i kad se vratite.

 

  1. Prevencija bolesti srca i smanjenje mogućnosti srčanog udara

 

Niz studija je dokazalo izbegavanje kardiovaskularnih zdravstvenih bolesti kod osoba koje su redovito uzimali godišnje odmore. U jednom istraživanju, muškarci koji imaju rizik za bolesti srca, a koji su preskočili odmore tekom pet uzastopnih godina imali su 30 posto veću verojatnost da dobiju srčani udar od onih koji su barem jednu nedelju uzimali godišnji odmor svake godine. Studije daju slične rezultate i sa ženama. Žene koje su bile na odmoru jednom u šest godina ili manje su imale gotovo osam puta veću verojatnost za razvoj bolesti srca i srčanog udara. Ove statistike vam govorimo, ne da vas uhvati panika, već da vas uverimo koliko je uzimanje godišnjeg odmora važno za vaše zdravlje dugoročno.

 

  1. Poboljšana produktivnost

 

Tvrtka Ernst & Young je provela internu studiju svojih zaposlenika i utvrdili da je svaki zaposlenik koji je uzimao godišnji odmor od minimalno 10 dana godišnje, u preformansama na kraju godine imala 8% bolje i više ocene od onih koji nisu uzimali godišnji odmor. Štoviše, oni koji su bili na godišnjem odmoru će manje verojatno napustiti kompaniju i ostati duže na istom radnom mestu. Kada ste produktivniji, tada ste sretniji, a kada ste sretniji, onda dajete i sve od sebe i uživate u onom što radite.

 

  1. Bolji san

 

Nemirne noći i poremećen san najčešće su pritužbe koje često proizlaze iz činjenice da jednostavno imate previše toga na pameti. Stres uteče na naše spavanje i manjak sna dovodi do manjeg fokusa, manje budnosti, oslabljene memorije, povećane verojatnosti nezgoda i smanjene kvalitete života uopće. Istraživači kažu da odmor može pomoći prekinuti navike koje ometaju spavanje, kao što je rad do kasno u noć. Ako imate stres na poslu i smatrate da vam je san poremećen zbog teskobe ili napetosti, uzmite pauzu i naučite što možete učiniti kako bi poboljšali svoj san.

 

Iako nam je leto već odmaknulo i možda nam je kasno za letovanje i letnje odmore, zima nam se približava. I ako niste ove godine iskoristili svoj godišnji odmor sada je pravo vreme da ga isplanirate. Razmislite o tome gde ste najviše želeli otići, koji biste grad želeli posetiti. Kada ste zadnji puta bili na skijanju? Jeste li uopće ikada bili na skijanju? Malena mesta sa skijaškim stazama su savršena mesta za odmor, a jeftine ponude za skijanje je vrlo lako naći. Uzmite neko vreme za sebe i svoju obitelj kako biste se naspavali, odmorili i samim time bili produktivniji, opušteniji i zdraviji.


Kako uvećati grudi bez operacije? Ispostavilo  se da postoji lak način! (SR)

Trbuh će vam biti ravan za 10 dana ako nakon obroka..

Mesec dana sam koristila Ovo! Kosa sija i narasla je za 5 cm!

Kako uvećati grudi bez operacije? Ispostavilo se da postoji lak način (HR)

Ušteda energije - to je lako! Potrebno je samo ovde...

Bol u leđima će nestati za jednu noć i zauvijek ako je bris... (HR)


Sponzorisani tekstovi:

______________________________________________________________________________________________________________________
loading...

Još zanimljivih tekstova:

7 razloga zbog kojih treba da pijete sok od šargarepe (mrkve)!
Tajni lek ruske medicine: Pije se 40 dana, čisti ceo organizam, sprečava rak! (RECEPT)
EGO - lažno osećanje SEBE!
MED OD BUNDEVE: Domaći melem za jetru, lijek za kolesterol i čudo za imunitet (RECEPT)
Kada su ljudi nezasiti, onda prođu ovako...
UPOZNAJTE UROŠA, MALOG GENIJA: Ima samo 9 godina, i umesto da se igra, radi nešto NEVEROVATNO (FOTO)
Limun i soda bikarbona: Moćna kombinacija koja spasava život! (RECEPT)
Njemački eliksir zdravlja za koji do sada niste čuli
Steve Jobs – Poslednje reči
DRVO ŽIVOTA - Inspirativni tekst
Koji med uzimati za određene tegobe? Za što su dobri propolis, matična mliječ i pelud?
6000 godina star recept od 2 sastojka za najljekovitiju slasticu koju ćete ikada probati
MUČE VAS BOLNI ZGLOBOVI: Pokušajte jednostavan recept s limunovom korom
Eliksir protiv kašlja koji je efikasniji od bilo kojeg drugog lijeka, poboljšava probavu te ublažava...
LIJEK ZA SRCE SA KUHANIM VINOM IZ 12. VIJEKA PO RECEPTU OPATICE VON BINGEN