Kreativni načini traženja posla koje smo videli u 2016. godini

loading...

Tržište rada se poboljšava, ali konkurencija je još uvek žestoka. Znajući da često postoje stotine tražitelja posla koji konkurišu za isti položaj u nekoj kompaniji, neki kandidati će učiniti gotovo sve kako bi se izdvojili iz većine. No, prema novom istraživanju iz CareerBuilder-a (kojeg možete pročitati ovde), kreativnim pristupom u potrazi za novim radnim mestom proces može biti rizičan.

 

Harris Interactive sprovela je online anketu u ime CareerBuilder gde su pitali 2,076 menadžera za zapošljavanje u ljudskim resursima u kompanijama širom zemlje da podele nezaboravne metode kandidata sa kojima su se susreli, a koji su ih izdvojili od njihove konkurencije i je li njihova kreativnost imala uspeha ili ih je koštala prilike za zaposlenje.

 

Jedan poslodavac je rekao da ga je najviše impresionirao jedan kandidat za posao koji je izveo muzičku tačku na gitari o tome zašto je on najbolji kandidat za posao. Ostale kreativne tehnike, međutim, nisu imale uspeha. Na primer, jedan poslodavac je rekao da nisu bili impresionirani kandidatom koji napravio salto na ulasku u sobu za ispitivanje (neke od grešaka koje NE činiti prilikom razgovora za posao pronađite ovde).

 

Donosimo par kreativnih načina traženja posla nekih kandidata koji su imali uspeha i dobili posao na osnovu svog pristupa.

 

Bilobord umjesto klasičnog rezimea

 

Ovo je vrlo dobro poznat primer gde nezaposleni Irac, Féilim Mac Iomaire, koji je tek diplomirao, potroši svoju životnu ušteđevinu na bilbord u prometnoj Marion ulici, južno od Dublina. Njegov plakat brzo je zadobio pažnju duž Irske. Postavio ga je i na svoju Facebook stranicu i Twitter, gdje je dobio puno pozitivnih odgovora i ponuda za posao. Ubrzo se zaposlio u kompaniji Paddy Power Bookmakers.

 

Rezime na čokoladici

 

32-godišnji Njujorčanin Nick Begley je odštampao svoj CV na omotu od čokolade, gde je poslodavac umesto učenja o hranjivim vrednostima standardne Nestlé čokolade, mogao pročitati Begley-ev rezime. On je ubrzo dobio posao u kanadskoj kompaniji LeagueApps, i bio je zadovoljan što ga je njegova kreativna primena dovela do poslodavca koji je bio otvoren za njegov ne tako običan pristup.

 

Lego životopis

 

Kendra Wiig prijavila se za posao u kompaniji koja izrađuje Lego igre. Napravila je model maskote kompanije LEGO kocaka i stavila svoju molbu za posao u ralje ribe.

 

 

Video životopis

 

Matthew Epstein želio je raditi za Google koji je jedan od najpopularnijih poslodavaca i znao je da se mora istaći s nečim. Suočio se sa ovim izazovom tako što je napravio video. U video, Matthew je stavio brkove i pozvao Google tim da popije s njim viski. Na kraju, nije dobio posao u Google-u, ali je dobio 80-ak ponuda za posao u drugim kompanijama.

 

 

Andrew Grinter i Lee-Spencer Michaelse kupili su nekoliko domena sa imenima kreativnih direktora u kompaniji iz Melbourna u kojoj su se prijavili za posao. Pobrinuli su se da firma sazna za njihove stranice i čim su ušli u stranicu dobili su poruke kandidata. Malo ekstremno, ali im je omogućilo intervjue za posao!

 

Rezime na Pinterestu

 

Prilikom podnošenja zahteva za posao na Pinterestu oni verovatno očekuju da znate platformu dobro, a to je ono što je ova kandidatkinja odlučila pokazati u svojoj prijavi. Jeanne Hwang “zabola” (pinned) je svoj životopis na njezinu Pinterest ploču u nadi da će dobiti njihovu pažnju, ali je također napravila i konkretne predloge kako bi Pinterest dalje mogao napredovati. Iako nije dobila ponudu od Pinteresta, osnivač Pinterest analitičke stranice, Francisco Guerrero, ponudio joj poziciju.

 

 

Vintage rezime

 

Kreativni umetnik Brian Moose stvarno je želeo raditi u Pixar-u, i odlučio da se njegov rezime istakne. Napravio je vintage (starinski) paket koji će zaintrigirati poslodavce i ubacio svoju prijavu i laptop koji sadrži njegove ilustracije, uz beleške o detaljima svog prethodno radnog iskustva i veštine.

 

 

Nadam se da su vam ove ideje pomogle, a ako kojim slučajem niste toliko kreativni. Otvorite jedan od poslovnih imenika na internetu, nađite kategoriju u kojoj ste stručnjak i krenite sa slanjem rezimea. Sretno!


Kako uvećati grudi bez operacije? Ispostavilo  se da postoji lak način! (SR)

Trbuh će vam biti ravan za 10 dana ako nakon obroka..

Mesec dana sam koristila Ovo! Kosa sija i narasla je za 5 cm!

Kako uvećati grudi bez operacije? Ispostavilo se da postoji lak način (HR)

Ušteda energije - to je lako! Potrebno je samo ovde...

Bol u leđima će nestati za jednu noć i zauvijek ako je bris... (HR)


Sponzorisani tekstovi:

______________________________________________________________________________________________________________________
loading...

Još zanimljivih tekstova: