Sve što trebate znati o ovulaciji kod žena

Žene jesu bića kojima je podarena jedna od najvažnijih, ali istovremeno i najlepših životnih uloga, a to je uloga majke. Svaka devojka mašta o tome da se jednoga dana oproba u ovom i te kako bitnom zadatku.

Sposobnost rađanja pripadnicama lepšeg pola omogućena je sazrevanjem ženskih reproduktivnih organa i to naročito u periodu puberteta, kada one postaju polno zrele, a njihovi ovarijumi počinju da stvaraju jajne ćelije sposobne za oplodnju.

ovulacija

Tokom perioda puberteta i adolescencije dolazi do pojave i prve menstruacije, menarhe, kao i do adekvatnog, biološki uslovljenog lučenja ženskih polnih hormona. Takođe, shodno tome, razvijaju se i sekundarne seksualne karakteristike.

Menstrualni ciklus kod žena jeste period od početka jedne menstruacije, pa do početka naredne. Kod većine žena ovaj ciklus traje od 28-32 dana sa povremenim oscilacijama (u zavisnosti od upotrebe kakvih lekova, stresa, bolesti i drugih životnih situacija).

Ciklus kod žena prolazi kroz tri faze. Prva nastupa folikularna faza u kojoj raste i sazreva folikul sa jajnim ćelijama, od kojih će jedna biti spremna za oplodnju. Zatim sledi ovulatorna faza, tj prskanje folikula i oslobađanje zrele jajne ćelije spremne za oplodnju, i treća je lutealna faza u kojoj dolazi do stvaranja corpus luteuma, tj žutig tela koje učestvuje u produkciji hormona i eventualno u implantaciji zametka, ukoliko do oplodnje dođe.

Ovulacijom se naziva period koji se nalazi otprilike na sredini menstrualnog ciklusa i to je period kada je zrela jajna ćelija koju je ovarijum (jajnik) izbacio u jajovode, spremna za oplodnju. Period kada ovulacija nastupa je najčešće 14. dan ciklusa, pri čemu je rizik da žena zatrudni 5 dana pre i 2 dana nakon ovulacije. Ovaj period sve devojke poznaju pod nazivom „plodni dani“. Ovaj ciklus se može poremetiti ukoliko idete na neko putovanje ili slično.

Jajna ćelija koju je jajnik poslao za oplodnju je zrela i ako u tom periodu ne dođe do oplodnje, ona će izumreti i biti izbačena tokom menstruacije zajedno sa oljuštenim endometrijumom. Ukoliko pak imate nezaštićene odnose u ovom periodu, postoji mogućnost da zatrudnite.

Na sve to izuzetno utiče i nivo hormona koji se produkuju u periodu ovulacije. Praćenjem lučenja FSH (folikulostimulirajućeg) i LH (luteinizirajućeg) hormona , takođe možete znati da li ste ušli u period ovulacije ili ne.

Trajanje ovulacije, kao i sam njen početak, zavisi od dužine menstrualnog ciklusa svake žene. Na svakom koraku moguće je da, danas, u savremeno doba, preuzmete na svoj računar ili telefon kalendar ovulacije, koji će vaše plodne dane računati umesto vas.

Ginekološki, neki od pouzdanijih znakova da je kod vas nastupio period ovulacije, može se odrediti proučavanjem konzistencije cervikalne sluzi, čija se količina povećava tokom ovulacije. Takođe, mogući su i probadajući bolovi u stomaku u predelu jajnika, obostrano ili jednostrano. Tokom ovulacije dolazi i do povećanja bazalne telesne temperature koju moguće da nećete ni osetiti, ali bi se kontinuiranim praćenjem zasigurno mogla detektovati.

Danas, svaka žena može nabaviti i takozvane LH trakice, koje detektuju porast lučenja luteinizirajućeg hormona, a koriste se tako što ih jednom dnevno nakvasimo urinom. Pri tom, kao što ni trakice za testiranje trudnoće nisu pouzdan znak da ste trudni, ni ove trakice nisu dovoljno pouzdane za utvrđivanje ovulatornog perioda.

U svakom slučaju, ukoliko ne želite trudnoću, savetuje vam se da uvek, a naročito u ovom periodu ciklusa posebno obratite pažnju na zaštitu tokom odnosa.

Inicijalizacija u toku...

Sponzorisani tekstovi:

______________________________________________________________________________________________________________________
Inicijalizacija u toku...

Još zanimljivih tekstova:

Pomažu li banane da smršamo?
Lijek za više od 50 bolesti: Nevjerovatni čaj koji ubija parazite i čisti organizam od otrova
AKO NE MOŽETE DA PREKINETE SA CIGARETAMA: Očistite organizam od nikotina!
OSLOBODITE SE OVISNOSTI O SLATKOM, OČISTITE ORGANIZAM OD PARAZITA I NORMALIZIRAJTE TEŽINU: NARODNI R...
Tajni lek ruske medicine: Pije se 40 dana, čisti ceo organizam, sprečava rak! (RECEPT)
KAKO IZLIJEČITI UPALU GRLA I ANGINU ZA JEDAN DAN?
Uzrok raka otkriven još pre 92 godine: Nobelovac dao objašnjenje i način zaštite!
Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik ikada, a možete da ga napravite sami
ČUDO OD ORAHA: Ova smjesa liječi rak, a osim toga ima brojne druge prednosti
NEVJEROVATNO: Izliječite KOSTI i ZGLOBOVE samo jednim SASTOJKOM iz kuhinje!
Stavite crveni luk na vrat i izborit ćete se protiv najčešće bolesti današnjice!
6000 godina star recept od 2 sastojka za najljekovitiju slasticu koju ćete ikada probati
Recept ruskog znanstvenika za liječenje karcinoma!
Kako momentalno zaustaviti glavobolju? Čaša ovog napitka spasit će vas od migrene!
RECEPT ZNANSTVENIKA: Ovaj lijek može izliječiti baš sve vrste raka, a izliječeni ljudi to potvrđuju